Etiler Diyet Merkezi
Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazan ayında sıcaklık artışı ve oruç süresi ile birlikte metabolizma hızımız düşer ve kilo artışı problemleriyle sık sık karşılaşırız. Aslında ramazan ayında da formumuzu korumak ve fazla kilolarımızdan kurtulmak mümkündür. İftarda tüketilen aşırı miktarlar kan şekerimizde ani yükselmelere neden olur, bu durum vücutta yağlanmaya ve iftar sonrası halsizlik, uyku hali, baş ağrısı, şişkinlik gibi şikayetlere neden olur.
Ramazan ayında formunu korumak ve kilo vermek isteyenlere önerilerim şu şekilde;
İftarda tüm besinler aynı anda ve hızlı bir şekilde tüketilmemeli, az ve sık beslenme prensibi ramazan ayında da sürdürülmeli.
Tüketmek istediğiniz yüksek kalorili besinleri yani ‘’kaçamakları’’ haftanın 1-2 günü ile sınırlandırıp diğer günler dengelerseniz asla kilo almazsınız.
Tatlı tüketimi haftada 1-2 günü geçmeyecek şekilde ve iftardan 1-1,5 saat sonra olmalı.. Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli; örneğin güllaç hem düşük kalorili hem hafif harika bir ramazan klasiğidir.

Ramazan ayında beslenmenin en önemli kurallarından biri günlük su tüketimidir. Sıcak havaların da etkisiyle vücutta oluşan sıvı ve mineral kaybını önlemek için 2-2,5 litre su mutlaka tüketilmelidir. Buna ek olarak günde 1 şişe doğal maden suyu , mineral kayıplarımızı dengelemeye yardımcı olur. Su dışında sıvı ihtiyacımızı şekerli ve asitli içecekler yerine ev yapımı az şekerli limonata, ayran, şekersiz komposto gibi içeceklerle karşılayabiliriz.
Sahur kesinlikle atlanmamalıdır. Sahur öğününü atlamak gün içinde kan şekerimizin düşmesine neden olur. Sahur öğününü kahvaltı gibi düşünüp protein ağırlıklı ve tok tutan düşük kalorili besinler tercih etmeliyiz.
Pide tüketimine dikkat etmeli, iftarda bir tost ekmeği boyutunda tüketmeliyiz.

İftardan 1,5 saat sonra hafif tempolu 30 dakika açık hava yürüyüşü düzenli olduğu takdirde inanılmaz bir incelme gerçekleşir.
İftar ve sahur arasında tüketeceğimiz 1 fincan şekersiz türk kahvesi hem metabolizmamızı hızlandırır, hem doygunluk hissi verir, hem de günün stresini atmamızı sağlar.
Peki ramazan ayında örnek bir diyet listesi nasıl olmalıdır?
İFTAR:
1 su bardağı limonlu ılık su +
1 adet hurma/2 adet zeytin+
½ kase unsuz sebze/mercimek çorbası
Su,hurma ve çorbadan sonra 10 dakika mola vererek hem sindirim sistemimizi dinlendiriyoruz hem de doyma sinyalini almış oluyoruz. Daha sonra şu şekilde devam ediyoruz;
1 porsiyon(5 kaşık) sebze yemeği ya da 4 köfte kadar(150 gram) ızgara kırmızı et/tavuk/balık+
1 kase yoğurt/cacık/ayran (Mutlaka olmalı!)+
1 porsiyon salata(1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir, limon/sirke serbest!)+
3 parmak büyüklüğünde pide
ARA ÖĞÜN: (İftardan 1-1,5 saat sonra)
(Haftada 1-2 gün) = 1 porsiyon sütlü tatlı(güllaç) ya da 2 top dondurma + 1 fincan şekersiz türk kahvesi
(Diğer günler) = 1 adet orta boy meyve ya da 10 adet fındık/badem+ 1 fincan şekersiz türk kahvesi
2.ARA ÖĞÜN: (İftardan 3 saat sonra)
1 çay bardağı süt ya da yoğurt ya da kefir
SAHUR:
1 adet yumurta(haşlanmış/omlet/menemen) + 2 dilim beyaz peynir + Domates, salatalık, dereotu ve maydonoz + 1 su bardağı süt/kefir + 1 dilim tam tahıllı ekmek + Bol su!
YA DA
1 porsiyon sebze yemeği + 1 kase yoğurt + 1 dilim tam tahıllı ekmek + Bol yeşillik + Bol su!
YA DA
Beyaz peynirli bol yeşillikli sandviç + 1 bardak ayran + 1 adet hurma + Bol
Huzurlu ve sağlıklı günler dilerim..
Özge
#ramazandabeslenme #güllaç #diyet #ramazandiyeti #sebze #beslenme #oruç #diyetisyen #essporto #su #protein #karbonhidrat #hurma #istanbul #sağlık #pide #ramazan #zayıflama #sıvı #meyve #güllaçtarifi #kas #yağ