top of page
  • Diyetisyen Duygu Bulut

KABIZLIK VE BESLENME

Bağırsak bozuklukları arasında çok yaygın olarak ortaya çıkan kabızlık (konstipasyon) bağırsak hareketlerinin yavaş olması nedeniyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumuna denir. Dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Kabızlık (konstipasyon) her yaştan insanda görülebilir.

Kabızlık Belirtileri

1) Dışkılama sırasında zorlanma,ıkınma

2) Karın ağrısı

3) Şişkinlik

4) Mide bulantısı

5) Baş ağrısı

6) Halsizlik

7) Karın krampları

8) Dışkının çok katı olması

9) Gaz problemleri


Kabızlık ve Beslenme

1)Kabızlığın en başta gelen nedenlerinden biri az su tüketimidir. Özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin su tüketimlerine dikkat etmesi gerekmektedir.

2)Lif oranı yüksek besinler tüketin. Sağlıklı bir insanın günlük 25-30 gr lif alması gerekmektedir. Ekmekleri tam tahıllı, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, lif bakımından zengin meyveler tüketin ve sebze tüketiminizi arttırın.

3)Fazla protein ağırlıklı beslenmek bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına ve kabızlığa neden olabilir, öğünlerinizde mutlaka sebze,meyve ve tam tahıllara yer açın.

4)Yağlı tohumlar, zeytin ve zeytinyağı içerdikleri faydalı yağ asitleriyle bağırsak sağlığınıza katkı da bulunur. Kuruyemişleri ve zeytinyağını ölçülü olarak beslenmenize eklemeniz size yarar sağlar.

5)Fast food,hamurişi,gazlı içecek, fazla baharatlı ve acı besinlerin tüketiminden kaçının.

6)Düzenli egzersiz bağırsak hareketlerinizin artmasına fayda sağlar. Egzersizi olabildiğince hayatınıza sokmaya çalışın. Hareket edin.

7)Haftada 2-3 gün kurubaklagil tüketmeye çalışın. Kurubaklagiller lif açısından oldukça zengindir, gaz yapmaması için pişirirken içerisine kimyon ekleyebilirsiniz.

8)Günde 2 fincan bitki çayı tüketin. (yeşilçay, rezene, papatya, adaçayı gibi)

9)Sabahları aç karnına 1-2 adet gün kurusu,kuru erik, kuru incir tüketip üstüne 1 bardak ılık su içmek bağırsaklarınızı yumuşatmaya yardımcı olabilir.


10)Kefir ,ev yapımı yoğurt gibi probiyotik açısından zengin besinler tüketebilirsiniz veya ihtiyaç halinde ek olarak probiyotik takviyesi alabilirsiniz.

11)Magnezyum içeriğinden zengin besinler tüketmek bağırsak hareketlerinizi arttırabilir. (Badem,fındık,ceviz,ıspanak,marul,nohut,mercimek,kurufasulye,kabak çekirdeği gibi)

İhtiyaç halinde doktorunuz uygun görürse ek olarak magnezyum takviyesi önerebilir.

Yüksek lif içeren bazı besinler


100 gr bezelye= 5 gr lif

1 adet enginar=6,5 gr lif

100 gr kurufasulye=5,8 gr lif

100 gr mercimek=4 gr lif

1 adet kabuklu elma=3.2 gr lif

1 adet armut=4,6 gr lif

3 adet hurma=3,9 gr lif


Diyetisyen Duygu Bulut

818 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KAHVE DOSYASI

bottom of page