- Diyetisyen Duygu Bulut
AKDENİZ DİYETİ
Akdeniz diyeti son zamanlarda popüler olan diyetlerden daha farklı bir diyet çünkü geçici bir diyet veya akım değil bir yaşam tarzıdır.
Akdeniz diyeti son yapılan araştırmalarda popüler diyetler arasında en sağlıklı, besin çeşitliliği çok olan, uygulanabilir, sürdürülebilir diyet olarak dünyada kabul görmüştür.
Akdeniz diyeti eskilerden beri Güney İtalya ve Yunanistan’ da yaygın olarak uygulandığı görülmüştür.Ülkemizde ise Ege-Akdeniz bölgesinde daha benzer bir beslenme biçimi hakimdir.

Akdeniz diyetinin temel besin özellikleri:
Yüksek düzeyde
1)Zeytinyağı ve zeytin,
2)Meyve ve sebzeler,
3)Tam tahıllar,
4)Baklagiller
5)Yağlı tohumlar;
Orta düzeyde
1)Yumurta,
2)Balık,
3)Kümes hayvanları
4)Süt ürünleri
Düşük düzeyde
Kırmızı et ve et ürünlerinin tüketimi bu diyetin temel özelliğidir.

Bol tüketilen sebze ve meyveler nedeniyle C vitamini, karotenoidler, biyoflavanoidler,E vitamini, kükürtlü bileşikler gibi antioksidanlardan zengindir.
Yeşil yapraklı sebzeler; omega-3 yağ asitlerinden, alfa-linolenik asitten, su ürünleri EPA ve DHA’dan zengindir.
Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?
1) Akdeniz diyetinde kan kolesterolünü yükseltici doymuş yağın az olması, oksidasyona dayanıklı ve kan lipitlerini yükseltmeyen zeytinyağı içermesi, kan pıhtılaşmasını önleyici alfa-linolenik asitten zengin olması, LDL kolesterol oksidasyonunu önleyici antioksidanlardan zengin olması nedeniyle koroner kalp hastalığı ve kanserden koruyucu olarak kabul edilmektedir.
2) Akdeniz diyetinde doymamış yağ asitlerinin fazlalığı, antioksidan zengini besinlerin yer alması ve lifli gıdaların tüketilmesi, hem sağlığa fayda sağlarken hem de kilo kontrolü sağlamanıza destek olur.
3) Bol lifli besinler içerdiği için sindirim sistemini düzenler ve kabızlığın önlemesine yardımcı olur.
4) Besin çeşitliliği ve kolay uygulanabilir bir diyet olduğu için yaşam tarzı biçimine dönüştürmek kolaydır.
5) Bol meyve,sebze içerdiği için bağışıklık sistemininizin güçlenmesine destek olur.

6) Akdeniz diyetinde taze besinler tüketilmeye odaklanılmıştır. Trans yağ, sentetik fruktoz içermez, gıda katkı maddesi ve koruyucu içeren besinler tüketilmez.
7) Akdeniz diyeti çevreci bir diyettir. Taze meyve ve sebze kullanıldığı için, paket, kutu, konserve, plastik gibi ambalaj malzemelerinin çevreyi kirletmesi söz konusu olmayacaktır.
8) İnme ve kalp-damar hastalığı ile ilgili değişik risk faktörlerinde de (kan basıncı, kolesterol seviyesi, kan şekeri, kilo) düzeltici pozitif etkisi bulunmaktadır.
9) Sonuç olarak Akdeniz diyeti kalp-damar hastalığı risk faktörlerinin önlenmesi ve geriletilmesinde etkisi ve yararı tüm dünya tarafından kabul edilmekte olan bir diyet şeklidir diyebiliriz.
Diyetisyen Duygu Bulut